Kreditkort med bonus på mat

Kreditkort med bonus är något som blir allt vanligare och ökar i popularitet hos många, där de nya korten nästan har öppnat upp för en nya era när det kommer till flexibilitet och ekonomisk sparsamhet. Kreditkort idag kan vara väldigt varierande och kreditkort med bonuskan ske i många olika former, till exempel resekort, bensinkort samt matkort. Det kan vara svårt att veta exakt vad ett matkort innefattar, vilken butik det gäller för samt vad matkort egentligen innebär. Det finns flera och varierande matkort, till exempel ICA bankkort plus eller Coop Mastercard Mer. Ett matkort är således ett vanligt kreditkort i grunden men innehåller ett extra tillägg i form av bonus och rabatter där du kan generera poäng per krona spenderad med kortet.

Bästa matkortet just nu

Bank Norwegian kreditkort

Coop Mastercard Mer rankas som det bästa matkortet 2024. Kreditkortet är helt utan årsavgift första året, därefter 295 kr/år.

Kortet ger dig även upp till 5 bonuspoäng per spenderad krona.

Till ansökan

Vad är matkort?

Matkort avses användas vid betalning av matvaror, där matkortet utfärdas specifikt utav butiken såsom Coop eller ICA. Med ett matkort kan du alltså samla bonus, erhålla rabatter och andra erbjudanden på matvaror. Som med alla val i livet kan det vara svårt att veta vilken beslut som är rätt för dig. Inte minst idag med de många valmöjligheter som finns till och detta gäller likväl vid valet av kort. Här hos oss på Bästa bonuskortet har vi emellertid samlat alla bonuskort för mat så att du kan hitta det bästa matkortet för just dig. Du kan jämföra olika matkort med varandra för att hitta exakt det du söker och behöver.

Vilka har bäst matkort?

Det kan som sagt vara svårt att gå tillväga vid val av matkort, därtill finns det ofta en Coop-butik samt en ICA-butik i din närhet, vilket gör att du kan välja mellan bägge butiker och därför kan det vara svårt att veta vilket matkort du behöver om du är indifferent mellan matbutikerna. Handlar du emellertid oftast på till exempel ICA så är möjligen ett ICA bankkort mer optimalt för dig. Fortsättningsvis finns det ändå en hel del skiljaktigheter mellan dessa vilket innebär att det är viktigt att ta reda på vilket kort som faktiskt gynnar dig bäst. Nedan skildas de olika matkorten och deras erbjudanden. Hos Coop får du bonuspoäng på 18 000 månadsvis, vilket är värt 180 kr i deras poängshop vid köp av mat för 6000 kr i deras matbutiker. Hos ICA får du istället 15 kr i bonus om du har dubbelbonus per månad, vid köp av 6000 kr. Till skillnad från ICA så får Coops konsumenter med ett Coop Mastercard bonus på alla köp, till och med övriga köp än mat. Genom att använda ett matkort kan du spara pengar genom de bonuspoäng som genereras vid varje inköp, det blir speciellt lönsamt eftersom pengarna för att handla mat kommer i vilket fall som helst att spenderas.
Vidare finns det en så kallad bonustrappa vid genererade bonuspoäng, vid användandet av Coops samt ICAs matkort. Bonustrappan presenteras nedan. Med ICAs matkort får du en stammispoäng per krona och därtill 20 poäng när du handlar mat. Vid en viss nivå får du även en utdelning, om du även har ditt lönekonto hos ICA banken har du möjlighet att få dubbla bonuspoäng. Slutligen ser ICAs bonusnivåer ut på följande vis,

 • 2 000 – 3 999 poäng ger 25 kr (50 kronor vid dubbel bonus)
 • 4 000 – 5 999 poäng ger 50 kr (100 kronor vid dubbel bonus)
 • 6 000 – 7 999 poäng ger 75 kr (150 kronor vid dubbel bonus)
 • 8 000 poäng eller mer ger 150 kr (300 kronor vid dubbel bonus)

Med Coops matkort ser erbjudandena och dess bonusprogram aningen annorlunda ut. Här får du som konsument av Coop mastercard mer av bonuspoängen på övriga köp, med 0,5 bonuspoäng per köp. När du sedan konsumerar mat i butiken kan du få mellan 1-5,5 poäng per krona, som sedan kan användas i Coops bonusshop och där ett poäng motsvarar ungefär 1 öre. Nedan presenteras Coops bonustrappa.

 • 0 – 1 000 kronor per månad ger 1 poäng/krona
 • 1 001 – 2 000 kronor per månad ger 1,5 poäng/krona
 • 2 001 – 3 000 kronor per månad ger 2,5 poäng/krona
 • 3 001 – 4 000 kronor per månad ger 3,5 poäng/krona
 • 4 001 – 5 000 kronor per månad ger 4,5 poäng/krona
 • Allt över 5 001 kronor per månad ger 5,5 poäng/krona

Beroende på vart du föredrar att handla mat någonstans så kan ett visst matkort vara ett bättre val för dig. Men det går att konstanter att Coop Mer till skillnad från ICA erbjuder bonus på alla köp, det vill säga övriga köp utöver matkonsumtion. Däremot kan ICA bankkort plus erbjuda dig dubbel bonus vilket gör att det blir billigare att handla mat eftersom bonuspoängen blir högre. Å andra sidan är dess årsavgift lite högre än Coops med 324 kr respektive 295 kr.

Fördelar med matkort

Vad är då fördelarna med att använda ett matkort? Varför föredrar många att använda ett bankkort som ger bonuspoäng istället för ett vanligt bankkort, utöver det uppenbara? Ett matkort ges ut i samarbete med en matvarukedja och är till för att ge bonuspoäng vid konsumtion av mat. Det som utskiljer matkortet från det traditionella bankkortet är att detta ger exklusiva rabatter, olika erbjudanden samt bonuspoäng när du handlar i matbutiken som kortet avser tillhöra. Coop och ICA ger ut egna mat-kreditkort och är därför väldigt vanliga och populära. Matkortet avser användas för de som ofta handlar mat och går ofta till samma matvarukedja, då ju mer pengar som spenderas desto mer poäng genereras och på så sätt blir det mer sparsamt. Därtill är det inte ovanligt att nå högre summor vid vanlig konsumtion av mat, en fyrabarnsfamilj brukar vanligtvis lägga 6000 kr per månad i matkostnader och för dessa är det väldigt gynnsamt att ha ett matkort. Men utöver de matrelaterade förmåner som matkortet medför, erbjuds även samma förmåner som ett vanligt kreditkort tillhandahåller. Dessa är vanligtvis räntefria dagar, möjlighet till delbetalning samt en kostnadsfri reseförsäkring. Nedan listas emellertid de förmåner som utmärker matkortet.

 • Bonus på dina inköp: Du får bonus på dina inköp när du handlar i den utvalda matbutiken, med Coop Mer Mastercard får du även bonuspoäng på allt du handlar utanför Coop.
 • Rabatter och erbjudanden: Med matkorten får du tillgång till exklusiva erbjudanden.
 • Försäkringar: Beroende på kort ingår även kostnadsfria köpförsäkringar. Till exempel ingår allriskförsäkring för elektronik samt vitvaror, därtill en självriskeliminering för hyrbilar när du betalar med diverse kort. Det gäller vidare att ta reda på vilket kort som erbjuder vad när du skaffar ett matkort.
 • Matinköp på faktura: Det finns möjlighet att betala mot faktura när du handlar mat med ett mat-kreditkort och samla alla dina köp på en och samma faktura på ett enkelt sätt. Detta underlättar även för dig genom en överblick på matutgifterna när de olika inköpen är samlade på ett och samma ställe, det vill säga fakturan. Fakturan skickas även hem till dig månaden efter att inköpen gjordes.

Varför ska man ha ett matkort?

Varför ska man ha ett matkort? Ovanför beskrivs fördelarna med ett matkort men ett matkort behöver nödvändigtvis inte passa alla. För den som ofta handlar mat och kommer upp i en större summa samt brukar handla på samma matvarukedja, är ett matkort lämpligt. Enskilda personer eller familjer brukar handla för en större summa i månaden och sparar därför på att ha ett kreditkort som genererar bonuspoäng. Med Coop Mastercard Mer går det även att generera bonus på alla köp hos Coop men även utanför, utöver matinköpen. Vidare går det bra att ha ett gemensamt matkort för familjen där alla gör matinköpen på ett och samma kort.

Få koll på matbudgeten och samla inköp på matkortet

En annan fördel med ett matkort utöver faktumet att det generera bonuspoäng vid matinköp och övriga köp, är det faktum att det faktiskt är ett kreditkort. Det innebär att det enkelt går att se sina inköp i slutet av månaden för att få en överblick för sina utgifter. Det blir därför lättare att urskilja mer onödiga köp från de nödvändiga och på så sätt lättare att budgetera sina inköp. Dessutom går det att samla alla inköp på en och samma faktura, vilket kan vara väldigt hjälpsamt om samtliga familjemedlemmar använder och betalar med matkortet vid olika tillfällen, det blir då lättare att se över de totala utgifterna samtidigt på ett och samma ställe.

Alternativ till matkort: Bonuskort

Utöver matkort finns det alternativa kortet; bonuskort. Precis som med allt i livet finns det för och nackdelar med det mesta och trots matkortets uppenbara fördelar så behöver det inte alltid vara fördelaktigt för samtliga i alla fall. Matkortet kräver en hög spenderingar av matvaror varje månad för att ge en hög bonusnivå, det innebär att kortet inte är lika lönsamt för den som exempelvis bor själv och har väldigt låga matutgifter i månaden. Till exempel kräver även ICAs kreditkort extra banktjänster hos ICA för att få dubbelbonus. Om du vidare inte är en stor konsument hos exempelvis Coop eller ICA, kan det vara ett bättre alternativ att skaffa ett kreditkort med bonus istället. Fördelen med detta kort är i stället att det går att kombinera med ett vanligt medlemskort på en matvarukedja, och på så sätt får du en bonus också. Ett exempel på sådana kort är Supreme Card Gold samt Komplett kreditkort.

Supreme Card Gold:

 • Detta kort ger 0,5 % bonus på alla inköp inklusive kontantuttag, fakturabetalningar samt kontoöverföringar. Dessa poäng kan sedan utnyttjas i Supreme Cards poängshop.
 • Med Gold-kortet får du tillgång till andra förmåner såsom möjlighet att ta del av marknadens bästa sparräntor, ta emot sms-notiser på dina köp samt regelbundna erbjudanden från samarbetspartners.
 • En stor fördel med detta kort är dess varierande betalningsalternativ. Det ingår bland annat två betalningsfria månader varje år, med totalt sex stycken olika delbetalningsalternativ och slutligen 60 räntefria Dafar varje år.

Komplett kreditkort:

 • Med komplett Banks kreditkort får du även 0,5 % på alla inköp samt matinköp. Dessutom ger kortet dig 1 % i bonus på köp över 20 000 kr, därtill 4 % i bonus på komplett.se. Förutom dessa förmåner ingår även försäkringar såsom Coop och ICAs matkort.
 • Kortet har ingen uttagsavgift eller årsavgift
 • Du kan dessutom undvika bonusprogram som kan verka krångliga, där du istället enbart räkna av bonusen från din faktura.

Viktigt att tänka på när du väljer matkort

Det kan vara svårt att veta vilket kort med bonus som är bäst för dig, givet att det finns en hel del valmöjligheter och olika kort erbjuder varierande förmåner. Men det finns några saker som är viktigt att tänka på när du väljer ditt kort, vilket faktiskt underlättar ditt val likaså. Nedan har vi listat de viktigaste punkterna.

Vart handlar du din mat?
Beroende på vart du handlar din mat så kan det bästa matkortet variera för dig. Till exempel om du handlar från samma matvarukedja såsom Coop ofta, då är ett Coop Mer Mastercard det optimala valet för dig. Speciellt om du föredrar Coop som butik men även om Coop är den butik som kanske ligger närmast dig geografiskt. Det är således meningslöst att ha ett matkort på en matbutik där du sällan handlar på, eftersom du inte då genererar några bonuspoäng.

Är ett matkort rätt val eller bör du ha en typ av bonuskort istället?
Det är även viktigt att fundera kring om vilket kreditkort du är ute efter egentligen, önskar du generera bonuspoäng på mer inköp än enbart mat, då är kanske ett kredtikort med bonus ett bättre alternativ som täcker flera köp.

Maximera din bonus
Maximera din bonus för att spara pengar så mycket som möjligt och för att kortet ska vara lönsamt. Används kortet för lite så kommer du inte generera några bonuspoäng utan kanske fast med en årsavgift eller ränta. Matkortet bygger alltså på att det används kontinuerligt och ofta.

Koppla det till lojalitetsprogram hos matvarubutikerna
Det är även lönsamt att koppla kortet till ett så kallat lojalitetsprgram, eftersom du kan då få exklusiva bonusar och erbjudanden.